Gebitsprothese

Gebitsprothese

Heeft u interesse in een (gedeeltelijk) kunstgebit, vaste prothese of klikgebit? In onze praktijk kunt u terecht voor allerlei soorten behandelingen. Tevens hebben we een inpandig laboratorium, waar we nauw mee samenwerken en waardoor we een verhoogde kwaliteit en service naar de patiënt kunnen bieden.

Immediaatprothese

Van eigen tanden en kiezen naar een kunstgebit

Een immediaatprothese is een prothese die onmiddellijk na het verwijderen van de laatste tanden en kiezen wordt geplaatst.

Nadat de tandarts heeft moeten beslissen uw laatste tanden en kiezen te trekken, wordt door de prothese een afdruk van uw kaken gemaakt. Deze afdruk dient als basis voor het vervaardigen van de immediaatprothese.

De vorm die tanden van nature hebben passen het mooiste bij het gezicht. Er wordt met u overlegd wat uw wensen zijn met betrekking tot de kleur en de stand van de tanden. Natuurlijk en mooi passend bij de vorm van uw gezicht.

Direct na het verwijderen van de tanden en kiezen wordt de immediaatprothese in de mond geplaatst. De prothese fungeert zo ook als een wondverband.

De eerste dag mag u uw prothese niet uitnemen. Na 1 dag komt u terug bij de tandarts en die zal voor het eerst de prothese uitnemen, reinigen en de mond nakijken en drukplekken te ontlasten. De eerste uren na het trekken van de tanden kan het speeksel rood zijn. Dat komt omdat de wonden nog een beetje nabloeden, maar dit zal vrij snel ophouden. Er is een kleine kans dat het bloeden niet overgaat , waarschuw dan uw tandarts. Uw kauwvermogen is in het begin wat minder en u kunt het beste zacht voedsel eten de eerste tijd.

Bij het genezen van de kaak, slinkt de kaak en wordt de prothese steeds losser. Tussentijds kan de prothese daarom aangepast worden met een (tijdelijke) voering. Ook mag u tijdelijk een plakmiddel gebruiken om de prothese meer houvast te geven.

Na 2 maanden tot een half jaar , als het tandvlees is hersteld en het kaakbot geslonken , kan er een rebase of een definitieve prothese vervaardigd worden.

Volledige prothese

Een volledige prothese of kunstgebit vervangt de natuurlijke tanden en kiezen wanneer deze verloren zijn gegaan door cariës of parodontitis. De tandheelkunde maakt onderscheid tussen volledige prothesen en partiele prothesen zoals plaatprothesen en frameprothesen.

De prothese ligt in principe los op het mondweefsel. Door het speeksel kleeft de kunststof aan de weefsels, de mondspieren kunnen behulpzaam zijn bij de retentie en houvast . Het harde, starre plaatje moet in de mond functioneren waarvan in zekere zin alles beweeglijk is. Vaak levert dat problemen op. Het is meestal het ondergebit dat klachten geeft. Het draagvlak van de tandeloze of edentate onderkaak is veel kleiner.

Door de opkomst van implantologie is het gemakkelijker geworden retentie te creëren. De Volledige prothese wordt dan op drukknoppen of een staafje geklikt. Het klikgebit wordt na machtiging 100% vergoed vanuit de basisverzekering. Wel is er een wettelijke eigen bijdrage van 125,- euro per kaak. En er dient gelet te worden op het jaarlijkse eigen risico.

Een volledige prothese wordt 75% vergoed vanuit de basisverzekering. Indien u een aanvullende verzekering wordt er ook nog een deel vergoed van de 25% eigen bijdrage.

Voor het aanmeten van een (volledige) prothese zijn 5 à 6 afspraken nodig:

De eerste afdruk
Eerst worden er eerste afdrukken gemaakt met standaardlepels en stug alginaat.

Individuele afdruk
Van de eerste afdrukken wordt in het tandtechnisch laboratorium een gipsmodel gemaakt en daarop wordt een individuele lepel vervaardigd. Met deze lepel wordt een hele nauwkeurige 2e afdruk gemaakt

Beetbepaling
Nu wordt door de tandtechnicus een beetplaat gemaakt. Hiermee bepaalt de tandarts de stand van de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak. Dit wordt beetbepaling genoemd. Tevens wordt er samen met de patiënt een kleur uitgekozen en wensen besproken over de vorm van de tanden. Bij volgend bezoek is er van het front al een voorbeeld om te passen.

Pijlpuntregistratie en front pas
Dit dient ervoor de relatie van de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak vast te leggen . Tevens kan er gekeken worden bij de front pas of het recht loopt en de lengte goed is.

Passen in was
Alle tanden en kiezen kunnen nu gepast worden. Als alles in orde is en de patiënt tevreden kan de prothese geperst worden.

Het plaatsen
Na het plaatsen volgt er nog een nacontrole om eventuele pijnlijke plekjes te ontlasten.

Een nieuw kunstgebit is altijd even wennen in het begin. Er kunnen pijnlijke plekjes ontstaan, deze zijn echter eenvoudig te verhelpen door de tandarts.

Reparaties en rebasen

Rebase (opvullen)
De conditie van uw kaak veranderd waardoor de pasvorm van uw kunstgebit ook veranderd. Er komt ruimte tussen uw kunstgebit en uw kaak. Hierdoor drukt het kunstgebit niet meer gelijkmatig op de kaak, gevolg hiervan kan zijn pijn, loszittende prothese of breuk. Wacht niet te lang en maak een afspraak. Wij brengen, aan de binnenzijde van de gebitsprothese, een “voering” waardoor uw kunstgebit weer goed aansluit op het tandvlees en niet meer los zit. De kosten voor een rebasing (opvullen) worden, bij een volledige boven- en/of onderprothese, voor 100% vergoed vanuit de basiszorgverzekering.

Reparatie
Heeft u een reparatie? Tandje eruit, scheur of is uw kunstgebit gebroken, wij repareren uw gebitsprothese gedurende werkdagen dezelfde dag. De kosten voor een reparatie aan volledige boven- en/of onderprothese wordt voor 100% vergoed vanuit de basiszorgverzekering


Klikgebit op implantaten

Een kunstgebit dat vastklikt op implantaten wordt een klikgebit of overkappingsprothese genoemd. Door het slinken van de kaak kan een kunstgebit los gaan zitten en niet meer voldoende houvast hebben op de kaak. Voor een loszittende prothese en het voorkomen van nog verder slinken van de kaak kan een klikgebit uitkomst bieden. In de (onder)kaak worden over het algemeen twee implantaten geplaatst. In de bovenkaak worden meestal 4 implantaten geplaatst. Op deze implantaten kunnen drukknopjes, of een steg (staaf-huls) constructie geplaatst worden.

Een klikgebit zit stevig vast maar kan ook worden uitgenomen voor reiniging. Doordat een klikgebit veel minder beweegt komt er nauwelijks voedsel onder de protheserand en bovendien blijkt ook uit onderzoek dat prothesedragers beter kunnen kauwen.Bij een klikgebit in de bovenkaak wordt de kunststof ter plaatse van het gehemelte verwijderd, waardoor weer een groot deel van de smaak terug komt.

Klikprotheses dienen door te tandarts te worden aangevraagd bij de zorgverzekering. Na machtiging wordt deze voor 100% vergoed vanuit de basisverzekering. De wettelijke eigen bijdrage bedraagt 125,- euro per kaak.

De voordelen van een klikgebit

Een klikgebit zit lekker stevig. Dat geeft een klikgebit duidelijke voordelen ten opzichte van een kunstgebit. Zo zult u merken dat het eten veel makkelijker gaat dan met een kunstgebit. Vooral bijten met de voortanden is een stuk eenvoudiger. Ook kunt u weer vrijuit praten en lachen, zonder zorg dat het gebit losschiet. Een klikgebit is daardoor goed voor uw zelfvertrouwen. Doordat het klikgebit geen hele plaat nodig is, is het mogelijk om het verhemelte vrij te houden.

Partiële plaat-of frameprothese

Een plaat- of frameprothese, ook wel partiële prothese genoemd, is een vervanging van een of meer tanden of kiezen. Een goede oplossing als uw verloren tanden of kiezen niet door een brug, kroon of implantaat worden vervangen. De prothese kunt u uit de mond nemen. Bruggen, kronen en implantaten niet. Die zitten vast in de mond.

De partiele plaatprothese

De plaatprothese is gemaakt van een roze, tandvleeskleurige kunsthars. Daarin zijn de kunsttanden en kiezen verankerd. De gehele plaatprothese rust op het slijmvlies van de mond. Deze zit eventueel met ankertjes vast aan overgebleven tanden of kiezen.

De frameprothese

De frameprothese is gemaakt van metaal. Op het metaal is een tandvleeskleurige kunsthars aangebracht. Daarop zitten de kunsttanden of -kiezen. De frameprothese rust vooral op een deel van de overgebleven tanden of kiezen. Afhankelijk van het ontwerp rust de frameprothese ook meer of minder op het slijmvlies. De tandarts kan de frameprothese op twee manieren bevestigen. Of met metalen ankertjes die om enkele tanden of kiezen klemmen of met een soort slotje. Bij een slotje wordt de ene kant vastgemaakt aan een kroon, tand of kies en de andere kant zit vast aan de frameprothese. De frameprothese kunt u op die manier in het slotje schuiven. Het slotje zit doorgaans aan de binnenkant van de tanden en kiezen en is dus niet vanaf de buitenkant zichtbaar. Ankertjes zijn vaak wel enigszins zichtbaar.

Uw prohesetechnicus bij Al Dente wil u graag informeren met illustraties en voorbeelden over de voor u beste oplossing voor een uitneembare voorziening.

Veelgestelde vragen en antwoorden

Alle vragen

++Hoe snel kan ik terecht voor een nieuwe prothese?

Het is mogelijk om binnen een paar dagen de eerste afspraak in te plannen.

++Hoe vaak moet ik terugkomen voor m’n nieuwe prothese klaar is?

Het duurt 5 of 6 afspraken voordat uw prothese klaar is.

++Zijn deze behandelingen pijnlijk?

Tijdens dit proces wordt er ook uitgebreid besproken wat uw persoonlijke wensen zijn en wordt er advies gegeven. In de afspraak voor het passen in was, kunnen er nog wijzigingen aangebracht worden in bijvoorbeeld de stand of de kleur.

++Mijn kunstgebit is gebroken , wat nu?

U kunt direct contact met ons opnemen. Ons laboratorium is inpandig zodat reparaties direct kunnen worden uitgevoerd. Ga in geen geval zelf schuren of plakken. Dit vermoeilijkt de kans op een goede reparatie op het laboratorium.

++Mag ik de prothese 's nachts inhouden?

Uw kaken hebben een tijdje nodig om te wennen aan een nieuwe gebitsprothese. De eerste week moet u het 's nachts dan ook niet uitdoen. Daarna is het juist beter om uw gebitsprothese voor het slapen wel uit te doen. Op die manier krijgen uw kaken de nodige rust. Misschien vindt u een mond zonder tanden en kiezen niet zo'n prettig idee. Doet u dan alleen de prothese in de onderkaak uit. Zo geeft u uw tandvlees rust door de druk op de kaak door de prothese tijdelijk weg te nemen. Als u uw prothese niet draagt, kunt u het bewaren in een glas met water.

++Wat is het verschil tussen een immediaatprothese en een gewone prothese?

Een immediaatprothese is een prothese die onmiddellijk na het verwijderen van de laatste tanden en kiezen wordt geplaatst. Een gewone prothese wordt gebruikt als u al geen tanden en kiezen meer had.

++Wat doe ik als de nieuwe prothese pijn doet?

Uw nieuwe prothese zit strak tegen uw kaken aan. Op sommige plaatsen misschien iets te strak. Daardoor kunnen gevoelige drukplaatsen ontstaan. Door kleine eenvoudige correcties kan de tandarts de pijn wegnemen. Vijl of slijp nooit zelf aan uw prothese. Doe uw prothese minstens een halve dag voordat u naar de tandarts gaat weer in, dan kan hij alle pijnlijke plekken herkennen.

++Ben ik voor altijd klaar als ik eenmaal een prothese heb?

Vaak past de prothese na verloop van tijd niet goed meer. Dat komt meestal door het slinken van de kaken. Hierdoor ontstaat er ruimte tussen de prothese en de kaak. De prothese zit dan steeds losser en kan pijn gaan doen. Er dient dan een rebase gedaan te worden. Dit is een kunststof laag die de ruimte weer opvult. Om problemen zoals bijvoorbeeld breken te voorkomen dient u met een volledige prothese jaarlijks op controle te komen. Bij een klikprothese is het elk half jaar.

Contact Info

Al Dente

P.C. Hooftlaan 2
Eindhoven, 5611 NV

KvK: 17251906

+31 (0)40 253 36 83
receptie@aldente-tce.nl

Praktijkuren:

maandag t/m donderdag:
8:00 - 17:00 uur

vrijdag:
8:00 - 16:00 uur

(lunchpauze: 12:15 - 13:00 uur)