Paradontitis


Paradontitis

Wat is tandvleesontsteking?

Door de langdurige aanwezigheid van tandplak met name op de overgang tussen tand en tandvlees kan het tandvlees ontstoken raken. Ontstoken tandvlees is vaak rood en gezwollen en gaat gemakkelijk bloeden bij tandenpoetsen.


Het beeld van gezond tandvlees. Het ligt strak aan tegen de tanden en kiezen en heeft het aspect van een sinaasappelhuid.


Ontstoken tandvlees, rood en gezwollen. Het bloedt gemakkelijk.

In deze fase spreekt men van gingivitis, een lichte ontsteking van het tandvlees. Gingivitis kan worden voorkomen of genezen door een goede plakverwijdering.

Als de ontsteking van het tandvlees langdurig blijft bestaan dan ontstaat tussen het gebitselement en het tandvlees een ruimte, die gevuld is het plak en tandsteen. Die ruimte wordt wel een tandvleespocket genoemd.

Hoe dieper de tandvleespocket, hoe meer van de verbindingsvezels tussen het gebitselement en het kaakbot worden verbroken. Ook het kaakbot zelf wordt afgebroken. In deze fase spreekt men van parodontitis.


Gezond tandvlees


Gingivitis


Beginnende parodontitis


Gevorderde parodontitis

U kunt zelf geen plak en tandsteen uit verdiepte pockets verwijderen. Dat zal de tandarts of de mondhygiëniste moeten doen.

Als parodontitis niet wordt behandeld dan kan op den duur steeds meer kaakbot en vezels worden afgebroken. Hierdoor gaan de gebitselementen loszitten en kunnen zij uiteindelijk uitvallen. Wordt parodontitis echter tijdig ontdekt dan kan gebitsverlies worden voorkomen.

Voor een succesvolle behandeling is een goede mondhygiëne essentieel.

Contact Info

Al Dente

P.C. Hooftlaan 2
Eindhoven, 5611 NV

KvK: 17251906

+31 (0)40 253 36 83
receptie@aldente-tce.nl

Praktijkuren:

maandag t/m donderdag:
8:00 - 17:00 uur

vrijdag:
8:00 - 16:00 uur

(lunchpauze: 12:15 - 13:00 uur)